Tmsf Hakkında

Kuruluş :
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (Fon), 22.07.1983 tarihinde yürürlüğe giren Bankalar Kanununa ilişkin 70 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bankalardaki tasarruf mevduatını sigorta etmek amacıyla tüzel kişiliği haiz olarak kurulmuş, idare ve temsili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına verilmiştir. Fonu idare ve temsil görevi 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümleri çerçevesinde 31.08.2000 tarihinden itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna intikal etmiştir.


26.12.2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 5020 sayılı Kanun ile 4389 sayılı Bankalar Kanununda değişiklik yapılarak, Fonun karar organının Fon Kurulu olduğu ve Fonun genel yönetim ve temsili ile Fon Kurulu tarafından alınan kararların yürütülmesinin Fon Kurulu Başkanına ait olduğu hükme bağlanmış ve Fon özerk bir statüye kavuşmuştur. 01.11.2005 tarih ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununda ise Fona, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olma statüsü korunarak mevduat sigortacılığına ilişkin politikaları belirleme yetkisi verilmiştir. 
 

Bankacılık Kanununun 111’inci maddesi gereğince Fon, görevini yaparken bağımsızdır. Fonun kararları yerindelik denetimine tabi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi Fon Kurulunun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez. 
 

Fonun merkezi İstanbul’dadır. Fon, görevli ve yetkili olduğu alanda faaliyetlerin yoğun olduğu illerde olmak ve sayısı üçü geçmemek kaydıyla Bakanlar Kurulu Kararıyla yurt içinde temsilcilik ve tahsilat birimleri açabilmekte olup bu kapsamda Fonun Ankara’da temsilciliği bulunmaktadır. 
 

Temel Görevler :
Fonun görevleri 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda şu şekilde tanımlanmıştır: 
• Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer mevzuat ile verilen yetkiler çerçevesinde tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla, mevduatın ve katılım fonlarının sigorta edilmesi, 
• Fon bankalarının yönetilmesi, malî bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi, satışı veya tasfiyesi, 
• Fon alacaklarının takip ve tahsili işlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılması, 
• Fon varlık ve kaynaklarının idare edilmesi, 
• Kanunla verilen diğer görevlerin ifası.

Temel Fonksiyonlar :
Fonun ana faaliyet alanları “Mevduat Sigortacılığı” ve “Banka Çözümleme” konularından oluşmaktadır. 
 

• Mevduat Sigortacılığı Faaliyetleri: Mevduat sigortacılığına ilişkin politikaların belirlenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması, mevduat sigortacılığından kaynaklanan risklerin ölçülmesi ve yönetilmesi, sektör ve bankaların riskinin izlenmesi ve Bankacılık Kanununun 130’uncu maddesinde belirtilen gelirlerin tahsil edilmesine yönelik işlemler yürütülmektedir.

 

• Banka Çözümleme Faaliyetleri: Temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen ve faaliyet izni kaldırılan bankaları en etkin şekilde çözümleme çabalarının yanı sıra, bu duruma düşme ihtimali beliren bankalar ile ilgili erken uyarı sisteminin kurularak söz konusu bankaların çözümleme sürecinin optimum maliyet ve zamanda tamamlanması ve bu bankalar nedeniyle aktarılan kaynakların geri kazanımının maksimum düzeyde gerçekleştirilmesine ilişkin işlemler yürütülmektedir. 

Ege Bankİnter Bankİktisat BankasıEtibankToprak BankEgs BankYurt BankBank EkspresEs BankBank KapitalPamukbankDemir BankUlusal BankTürk Ticaret BankasıYaşar BankSite BankTariş BankKent BankSümer BankBayındır BankMarmara BankImpex BankKıbrıs Kredi BankasıTyt Bankİmar BankasıTmsf